Редизайн на лого – До къде ще стигнем с опростяване на логата

Преди няколко месеца получих имейл от Revolut (любима онлайн банка за бързо и евтино изпращане на пари в цяла Европа), в който те представиха редизайн на логото си. Преди това банката имаше ясно и разпознаваемо лого. Те го замениха с … нещо, което бях сигурен, че съм виждал преди.

Предишното лого на Revolut имаше уникален шрифт, разпознаваем цветен градиент и беше наклонено. Ако трябваше да поставите лога на 100 финансови или технологични компании един до друг, старото лого би било лесно да се открои. Ако поставите новото в същата купчина от 100 лога, то ще се удави в морето на еднаквостта.

Инвазията на Sans Serif

В периода 2014-2016 година се появи нова тенденция в лого дизайна. Сякаш много компании решиха, че да бъдеш уникален е недостатък, и че е по-добре да бъдеш като всички останали. Тенденцията започна с първо във фешън брандовете. Много емблематични модни компании се отказаха от разпознаваемият си запазен знак и преминаха към обикновена версия на безсерифен шрифт. Скоро след това и компаниите от технологичният сектор направиха редизайн на лого.

Всички странности и особености както на технологичните, така и на модните лога бяха заменени с обикновен шрифт без серифи. Изглеждаше, че две огромни индустрии са решили да използват услугите на един дизайнер, и то не особено изобретателен. Логата на технологичната индустрия все пак са в малко по-добра форма, тъй като те поне запазиха цветовете си.

Редизайн на лого на големите марки в модния и технологичния бизнес
Ре

Каква е разликата?

Каква е разликата между серифните и безсерифни шрифтове? Малките черти в краищата на щрихите в някои шрифтове са известни като „серифи“. Шрифтовете без тези малки функции се наричат sans serif“ („sans“ означава „без“ на френски). В този шрифт липсва нивото на детайлност и излишен рисунък, което серифните шрифтове могат да имат. Простотата на безсерифните шрифтове ги прави четливи и лесни за възприемане.

Без допълнителни подробности и орнаменти, безсерифните шрифтове имат много по-малко възможности за разграничаване. Въпреки че можете да променяте неща като височина, дебелина и наклон, безсерифните шрифтове изглеждат доста еднакви, отколкото техните шрифтовете със серифи. Логата базирани на безсерифни шрифтове изглеждат изглеждат много сходни.

Когато добавите тенденцията на брандовете да приемат черно-бял дизайн, в крайна сметка се получава еднаквост, което е противоположно на това, което трябва да бъдат логата. Целта на едно лого е да бъде незабавно разпознаваемо, различно, запомнящо се и, ако е възможно, да се позовава на ценностите на марката. Сливането с всички останали при редизайн на лого не постига нито едно от тези неща.

Историята на Sans Serif

Безсерифните шрифтове, създадени за първи път през 1816 г., са популярни със своята яснота и четливост отдалеч и при използване на реклами и визуална комуникация. Тъй като sans serif често се използва за заглавия и търговски печат, много от ранните sans serif дизайни не съдържат малки букви. Простите безсерифни знаци, без използването на малки букви, са били много разпространени при изписване на надгробни камъни от викторианския период във Великобритания. Също така, значителна причина за използването на серифните шрифтове през отминалите времена e да компенсират разливането на мастилото. По онова време печатът е бил неточен, а хартията неравна. Серифите върху шрифтовете помагат в случаите, в които ръбчетата на буквите не биха могли да се отпечатат напълно.

Какви са възможните причини за тоталното опростяване при редизайн на лого?

Брандинг специалистите посочват практическите ползи на шрифтовете без серифи на това, което те наричат „модерна полезност„. По-чисти и по-четливи, те са по-подходящи за различни медии и работят особено добре онлайн. Чистотата на тези шрифтове позволява на брандовете да бъдат като празен съд, готов да отговори на бързо променящите се тенденции.

Контрапункт: Това може да е вярно, но не е ли целият замисъл на една марка да не бъде празен съд? Големите фирми са работили десетилетия за своята идентичност и признание, само за да изхвърлят по-голямата част от тях?

Опростяване. Друга причина, цитирана от брандинг специалистите е, че това е естествена стъпка, която фирмите трябва да предприемат, докато растат от малки стартиращи фирми до гиганти със стотици милиони клиенти и оборот в милиарди. Целите се променят от вдигане на шум и изпъкване към мисията да се превърнат в доверена и надеждна част от всекидневния живот на хората.

Контрапункт: Опростяването като причина за вписване в средата и привличане на внимание? Не го вярвам. Логата трябва да са прости, да, но те трябва да бъдат прости по запомнящ се начин. Например логата на Nike и Mercedes, които всяко дете над 4-5 години може да нарисува.

Марките вече са повече от лога

Хората начело на тези мулти-милиардни компании знаят, че те клиентите не се вълнуват от тяхното лого, а от продукта, който предоставят. Те са силни благодарение на ползата (материална или емоционална) от услугата, която предлагат. Преди дизайнерите щяха да търсят „концепция“ при проектиране на запазен знак. Това вече не е необходимо

Марката е концепцията

Тяхното мислене е, че логата може да изглеждат сходно, но това, което предлагат, е напълно различно и ефективно и в крайна сметка това е от значение за потребителя. Тъй като някои марки се превръщат в думи (а най-силните глаголи) в ежедневния ни език (Google, Uber, Skype, Facebook), те имат по-малка нужда от разпознаваемо лого. Много от тези марки сега инвестират за проектиране на персонализирани шрифтове вместо лога: персонализиран шрифт се превръща в техния разпознаваем глас на всяка платформа или устройство.

Редизайн на лого

Четливост

Една от основните причини за тенденцията на логата с безсерифен шрифт е четливостта, основно на мобилни устройства. Като бонус получават ясна четливост и идентификация и навсякъде другаде: от огромни билбордове до малки линкове във футъра на мобилните уебсайтове.

Какво следва?

Няма нищо лошо в това да искате вашето лого да изглежда по-просто, по-добро, готово за мобилни устройства или достатъчно универсално, за да се хареса на възможно най-широката аудитория. Стремете се към простота и четливост, но запазете отличителните си черти. Не изхвърляйте това, върху което марката работи от десетилетия. В противен случай, може да се окажете в ситуация, в която можете да поставите всяко лого на който и да е продукт и едва ли някой ще забележи разлика.

Вашият коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment