Tова ми е първи опит за снимане на видео. Моля да ме извините за недоброто качество.

Най-големия фен на дивото жито лимец – Милен Неделчев „Вуйчо“ показва как се прави проста содена питка с лимец, а аз като известен кулинарен 🙂 експерт 🙂 оценявам свещенодействието. Питката от лимец е страхотна на вкус, дори и на следващия ден, а самото и правене е ритуал в който може да се включи цялото семейство. За това колко е полезен лимеца няма да пиша. Тук наблягам на това как и защо така трябва да се приготвя.

Подготовка за приготвяне на содена питка с лимец

Продукти за содена питка с лимец и домашна мелничка

Първоначално нашият домакин накратко разказа историята на дивото жито – лимец, което датира от преди 17 хил. години. Лимецът почти не съдържа глутен, с което е много полезен за хората, предразположени към алергии. Спокойно може да заместите месото, консумирайки лимец, понеже е богат на проетеини. Преди да започне със същинската част Вуйчо показа защо трябва да се смелят добре съставките за содената питка с домашна мелничка.

За Брашното:

500 гр. лимец
2 кафени лъжички ръжено семе
2 кафени лъжички  ленено семе
2 кафени лъжички  небелен суров сусам

Важно:

Меленето на лимеца с домашна мелничка е задължително, защото температурата, на която излиза готовото брашно е под 50 градуса и така се запазват всичките полезни вещества.

Содена питка с лимец – етап замесване

Замесване на содена питка с лимецВ готовото брашно Милян добави кисело мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. кафява захар. След това последва енергично мъжко разбъркване, докато се получи еднородна смес. Когато приключи с разбъркването, нашият домакин остави сместа за 3 минути, за да „шупне“.

Содена питка с лимец – най-трудната част. Месене на тестото

Замесването на содена питка с лимец - голямото предизвикателство

С малко помощ, Вуйчо се справи перфектно със замесването на содената питка. Последва разстилане на тестото в намазнена предварително тавичка, така че да се изпълни обема й. Видяхме и ритуала с изписване върху готовото тесто на кръст и символи. Така вкусната питка достигна до етапа печене, а ние нетърпеливо очаквахме да видим крайния резултат.

Изпичане на содената питка с лимец

Изпечена содена питка с лимец - кулинарно изкушение

Домакинът сложи содената питка с лимец в средата на фурната. Най-подходящата условия за печене са: 180 градуса  на долна и горна фурна с вентилатор за 30 минути. Вуйчо зави питката с влажна кърпа, както се прави в старото поверие „да си обиколи нивата“.

След обръщането на тавата и разрязването на питката, пристъпихме към дегустация, в допълнение със сирене и хубаво червено вино.

 

3 коментара

  1. Полезно и здравословно. Проблемът е, че всеки мой опит за подобно нещо завършва трагично за тавата!

  2. Другия път идваш и ти и Милен ти показва как става работата. Пък ти ще му покажеш как се правят ония гъзарските лицеви опори 🙂

  3. Как те обичам, Спасе!
    След почти 10 години смених содата с квас. Отново трябва да направим клипще ….

Вашият коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment