Място, което си заслужава да се посети – река Дрина на границата между Сърбия и Босна. Надморската височина е 150 м, а горите и чукарите са по-стръмни и много по-начесто от тези в Родопите.

Заедно с Марин бяхме на гости на Милен Кириболов. Той определено ни отвори очите за дринския риболов.

Риболов на Дрина

Риболов на Дрина – уникално изживяване

Естествено, като най-голям аджамия, аз се разписах с убийствено голяма балканка и, за да не остане съмнение, че всичко е късмет, на другия ден забодох и як распер.

Риболов на Дрина - огромна пъстърва

Милен постоянно хващаше липани, ама кой да го снима като бяхме постоянно във водата. Разписах се и аз на едно двайсетина сантиметрово липанче и един не лош кефал – и двете на суха муха. Марин извади много добър алай на някаква странна система – с две куки и стръв от зелен мокет. Кефалът и расперът отидоха в тигана и, докато ги хапвахме, един човечец ни взе интервю. После имало доста издания в Сърбия със статия и снимки за нас, даже няколко в Канада.

И понеже късметът ни беше голям – хванахме регатата, която се провежда веднъж годишно на Дрина. Разбира се, на тези ширини думата регата има по-скоро смисъл на събор в реката.

По поречието на реката се спускат дървени, ламаринени, надуваеми и прочие салове, на които се яде, пие и танцува. На някои от тях дори се въртят прасенца или агънца. Купонът завършва на един голям мегдан, на около 10 км от мястото, където се спускат саловете. Там забавата става мого близка до българските събори.

И последно – именният ден на Марин се отбеляза с печено прасенце и отбор певачи, загрели от регатата предния ден. Прасенцето беше супер, докарано на място от местния пекар.

Риболов на Дрина - печено прасенце

PS: За да не остане някой с впечатление, че риболовът на Дрина е лесен и безпроблемно се хващат огромни риби – следващата година се върнахме пълен валат. Чувал съм и няколко подобни истории, където единственото, което са хванали колегите, са бутилките с Вилямовка.

About the author
3 Comments
  1. savododov@abv.bg

    Следващия път ме покани за оператор иначе ще си помисля ,че е фотошоп това с рибата :)

  2. Георги Ангелов Милев

    Страхотно преживяване! Особено ме впечатли и статията за вас в сръбския вестник!

    • Още ни говорят местните. Явно сме били и атрактивни :)

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

ИзтрийКоментирай